Stap 1. Aanvraag
Als u een aanvraag heeft gedaan bij Natura Bouw krijgt u eerst een prijsindicatie. Dit is geen uitgebreide indicatie, maar hierin kunt u globaal zien wat uw woning gaat kosten. Mocht dit binnen uw budget passen dan werken wij deze prijsindicatie uit tot een begroting. Zodra u akkoord geeft op de begroting maken wij een aanneemovereenkomst.
Stap 2. Ontwerp
Deze stap is de ontwerpfase. Meestal nog wel de belangrijkste fase omdat hier veel keuzes denk hierbij aan kozijnen, gevel bekleding maar ook duurzaamheid van materialen. U gaat met één van onze modelleurs aan het werk die samen met u de woning in grove lijnen opzet. Zo heeft u een beeld hoe uw woning er uit komt te zien.
Stap 3. Omgevingsvergunning
Omgevingsvergunning en diverse rapporten voor akkoord om te bouwen.
De gemeente geeft aan wat de mogelijkheden zijn, dat wordt meestal aangegeven in een kavelpaspoort. Wij houden de volgende stappen aan:
- Vooroverleg aanvragen bij de gemeente. De gemeente toets uw ontwerp volgens het bestemmingsplan en adviseert u. Het kan zijn dat er aanpassingen aan het ontwerp moeten komen. Wij passen het ontwerp aan, tot dat de gemeente en u akkoord zijn.
- Wanneer het ontwerp in het vooroverleg is akkoord bevonden kan de Omgevingsvergunning van uw prefab woning worden aanvragen.
- Geotechnisch onderzoek wordt opgevraagd en er wordt een bodemonderzoek gedaan. Hier word gekeken naar hoe de bodemlaag eruit ziet waar uw woning op komt te staan. Dit is belangrijk om later te bepalen welke fundering er van toepassing is.
- Constructie rapport wordt opgesteld. Hierbij word gekeken naar hoe we de woning constructief sterk maken naar behoeven van de huidige veiligheidsnormen. Samen met het aangeleverde bodemonderzoek wordt er een fundering bepaald.
- De Beng berekening. hierbij word de energieprestatie van de woning getoetst en als deze voldoet aan de huidige normen van het bouwbesluit. Hierin word berekend hoe en wat er nodig is om uw nul-op-de-woning te realiseren. Denk hierbij aan de juiste isolatie, grote van de warmtepomp of het aantal zonnepanelen.
Stap 4. Installaties
Zodra de Omgevingsvergunning verleend is, gaan we de installatie en kozijn tekeningen voorbereiden. We sturen u eerst de plattegronden en aanzichten waarbij u zelf de stopcontact, schakelaar en lichtpunt kunt aangeven. Wij tekenen dat erin en geven advies zo nodig. U geeft akkoord op de tekeningen als alles juist is.
Stap 5. Productie-tekeningen
Als u akkoord hebt gegeven op de installatie tekening, en de kozijnen tekening gaan wij de productietekening maken. We tekenen dan elke wand, vloer en dak uit in de vorm van elementen, zodat de fabriek precies weet wat er gemaakt moet worden. Na akkoord is dit later niet meer te wijzigen, dit omdat de fabriek de sparingen en leidingen in de wand gaan maken.
Stap 6. Productie
De productietekeningen zijn klaar en alle belangrijke punten van de woning zijn besproken. Nu wordt uw woning in productie genomen, in deze fase houden wij u op de hoogte met foto’s.
Stap 7. Fundament
Vijf weken voor montage datum leggen wij de fundering. Een fundering heeft zeker vier weken nodig om uit te harden. Na deze vier weken heeft het voldoende draagkracht om het gewicht van een prefab woning te dragen.
Stap 8. Opbouw
Binnen twee weken tijd worden de elementen vanuit de fabriek naar locatie vervoerd en opgezet. En maken we de woning wind en waterdicht, dit houdt in dat de kozijnen, ramen en deuren incl. beglazing in de buiten gevels zijn gemonteerd.
Stap 9. Afbouw en oplevering
In deze fase werken timmerlieden werken woning af, de installateur monteert de technische punten en de stukadoor gaat aan de slag. Zodra de vakmensen hun werk hebben voltooid kan de keuken en het sanitair worden geplaats. In de tussen tijd vindt er een vooroplevering plaats. De hieruit komende opleverpunten worden verwerkt en afgewerkt en dan leveren wij de woning op.